“Ангелите на Синджар“ – затрогваща история за геноцида на йезидите в HBO Max от 30 септември

„Ангелите на Сиджар“ е въздействащ Max Original документален филм за геноцида на йезидите, режисиран от номинираната за Оскар Хана Полак, който можем да гледаме от 30 септември в стрийминг платформата  HBO Max.

Филмът на режисьора Хана Полак разказва история за геноцида над йезидите, извършен от организацията „ISIS“ през 2014 г. в иракски Синджар. Главните действащи лица, Ханифа и Саид, по чудо оцеляват след клането. Във филма се появява и Надя Мурад – носителка на Нобелова награда за мир и сестра на Саид. Хана Полак дава глас на оцелелите и показва тяхната отдаденост да спасят любимите си хора от плен, свидетелствайки за жестоко зверство и давайки резон, че у хората е останала доброта. ТРЕЙЛЪР: https://youtu.be/ZKi_Yjyak78

 

Синджар, Северен Ирак, 2014 г.: Ханифа, млада йезидка, оцелява по чудо след атаката на „ISIS“ срещу религиозното и етническо малцинство на йезидите в района на Синджар в Северен Ирак. Ханифа успява да избяга, но петте й по-малки сестри биват отвлечени. Те са откарани с камиони и поробени. Въз основа на ексклузивен достъп до едно от най-опасните места на земята, номинираната за Оскар и Еми режисьор Хана Полак проследява мисията на Ханифа да намери сестрите си и да ги върне у дома – както е обещала на умиращия си баща.

 

Някога най-голямото селище на йезидите в Ирак, Синджар днес не е развалини. След атаката на „ISIS“ през 2014 г. йезидите са екзекутирани, измъчвани, изнасилвани и принудени да преминат в сексуално робство, като всичко това има за цел да унищожи завинаги тяхната миролюбива общност. В основата на филма е поразителната история на една невероятна жена – Ханифа. Пет от сестрите й са отвлечени през август 2014 г. Най-малката е на седем, най-голямата на осемнадесет. Малко след това, на смъртния одър на баща си, Ханифа му се заклева, че ще намери момичетата и ще обедини семейството. Филмът проследява стъпките на Ханифа и представя завладяващи свидетелства на оцелели от геноцида. Един от оцелелите е Саид, който се спасява като по чудо от екзекуция в родното си село Кочо, в което сега почиват хиляди човешки кости. Саид помни лицата на тези, които са натискали спусъка. Той оцелява, за да свидетелства за извършените ужасяващи престъпления и да отмъсти за своите близки. Хана Полак стъпва в тази окървавена земя, за да хвърли светлината на прожекторите върху йезидския геноцид от 21-ви век и неговите истории за насилие, но и надежда за оцелелите за по-светло и мирно бъдеще.

 

Документалният филм „Ангелите на Сиджар“ е продуциран от HBO Max, Hanna Polak Films, Saxonia Entertainment, Česká Telewize, с участието на ZDF в сътрудничество с Arte. Филмът спечели Голямата награда на Долна Силезия на тазгодишния 19-ти Millennium Docs Against Gravity, както и наградата за най-добър полски филм на 19-ия Millennium Docs Against Gravity. Филмът беше и в краткия списък за номинации за Европейските филмови награди.

 

Гледайте „Ангелите на Сиджар“ от 30 септември в HBO Max.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *