Гръцкият остров Саламина е домакин на Балканския международен винен конкурс 2022 през юни

Единадесетото издание на Балканския международен винен конкурс (The Balkans International Wine Competition, BIWC) ще се състои между 1 и 3 юни 2022 г. на историческия остров Саламина, Гърция, под егидата на Община Саламина. Балканският фестивал на виното ще се проведе по традиция в София между 16 и 18 юни.

Родното място на Еврипид, островът, където преди 2500 години известната „битка при Саламин” променила хода на европейската история, очаква балканските вина с голямо нетърпение.

„Толкова се радвам да бъда избран за председател на BIWC в новото десетилиетие на Конкурса. Той се доказа като най-известният и уважаван Винен Конкурс в региона и първа задача за мен и опитния екип на BIWC е да запазя тази репутация и да я надградя. Ще дам всичко от себе си да привлека нови винопроизводители от съседните страни с крайна цел да обединим всички балкански винопроизводители и да засилим репутацията на Балканските вина.

Ще разширим и състава на журито с още по-подходящи световни винени съдии, за да направим Конкурса още по-ефективен. Успех на Балканските вина на 11-ия BIWC 2022!, сподели новоизбраният председател на BIWC Игор Лукович от Сърбия.

След огромния успех на миналогодишното 10-то юбилейно издание на конкурса в Скопие, Северна Македония, BIWC ще започне своето ново десетилетие на красивия остров Саламина, след като Гърция беше избрана за домакин на BIWC 2022. Целта на ротацията на най-престижния винен конкурс за балкански вина е по-добрата интеграция на избите от всички балкански страни и по-доброто им представяне в региона и в Европа.

„За нас е голяма чест да имаме възможността да проведем 11-то издание на BIWC на историческия остров Саламина. Започваме нашето ново десетилетие с много оптимизъм и енергия, за да направим балканските вина още по-разпознаваеми и да ги поставим на повече места на световната винена карта. От името на целия екип на BIWC искам да благодаря на кмета на Саламина, г-н Георгиос Панагопулос, за топлото посрещане и желанието му да бъде домакин на Балканския международен винен конкурс, Саламина 2022!“, споделя Галина Нифору, директор на BIWC.

„Община Саламина подкрепя силно и приветства международни инициативи като Балканския международен винен конкурс като възможност да се акцентира върху туристическата идентичност на Саламина. Развиването и подобряването на публичността на нашия остров е част от по-широк стратегически план на нашата община. Специални благодарности на организаторите, които работиха усилено, за да направят Саламина най-добрият избор за град домакин на такова важно събитие”, каза Георгиос Панагопулос, кмет на Саламина.

Основната мисия на BIWCF е да популяризира балканските вина и винената култура по света. Почетен председател на конкурса е Константинос Лазаракис MW, първият носител на званието Master of Wine в Гърция и на Балканите.

“Балканският международен винен конкурс 2022 идва в Гърция! Усещането е сякаш любимото ви телевизионно шоу идва във вашия град за снимки през следващия сезон!

Дълбоко развълнуван съм от посрещането на 11-тото издание в моята родина Гърция! Това ще бъде още една невероятна стъпка към позиционирането на Балканските вина на световната карта, нещо което те напълно заслужават! „, споделя Константинос Лазаракис.

Най-доброто вино на Балканите ще бъде избрано от престижно жури и тази година ще включва 5 носители на титлата Master of Wine и утвърдени винени професионалисти от цял свят. След конкурса, на 4 юни в двора на кметство Саламина ще бъде организирана изложение, на което са поканени представители на бизнеса, сомелиери, дистрибутори и любители на вино от Гърция и чужбина.

С близо 1,8 милиона тона вино годишно, Балканите се нареждат на 5-то място в света, точно след най-големите винопроизводители – Италия, Франция, Испания и САЩ. Балканския международен винен конкурс е събитието, което събира световния винен елит, за да види, пие и открие богатството и разнообразието на балканските вина.

Церемонията по награждаването и Гала вечерята, известна като „Балкански винени Оскари“, ще се отбележат тази година на 3 юни в спиращата дъха Ктима Филипикон, Саламина. Специалната награда „Златен Дионис” ще бъде присъдена на най-доброто гръцко вино за 2022 г. от кмета на Саламина г-н Панагопулос.

Миналата година Гранд трофей за „Най-доброто вино на Балканите“ беше присъден на Estate Argyros, Санторини, Гърция за Vinsanto Late Release 2001.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *