Дали преминаването към е-цигари наистина е полезно за здравето?

Дори и сега, точно в този момент, докато четете тези редове, някой някъде по света взима решение да спре да пуши.

Винаги ще има хора, които отказват цигарите. Ще има и такива, които се чудят дали електронните цигари наистина са законно-здравословна алтернатива. Време е да разберем какво мислят учените по този въпрос.

Наивно е да си мислим, че тялото започва да се възстановява почти веднага, след като човек се откаже от тютюнопушенето.

Учените казват, че най-малко месец след като сме спрели да пушим белите дробове са почти почистени от разните там токсични и канцерогенни остатъци, така че да може да се диша по-лесно.

В действителност, човек, който отказва тютюнопушенето, преди да е станал на 40 години, може да се очаква, че ще живее и ще се чувства като човек, който изобщо не е пушил, според д-р Джонатан Самет, белодробен лекар и епидемиолог в Университета на Южна Калифорния. Това е една страхотна новина за всеки, който поне веднъж си е мислил да откаже цигарите.

Но какво да кажем за хората, които се отказват от пушенето на цигари, пълни с тютюн и преминават към електронни цигари? Дали тяхното здраве също ще се подобри?

Краткият отговор на медицинските изследователи е, че те не са сигурни.

„Ние просто не разполагаме с данни,“ казва доктор Джонатан Самет.

От друга страна, доктор Дерек Гърли от Белодробната болница в Ню Йорк, казва че не иска примера му да бъде изтълкуван погрешно. Бащата на доктор Дерек Гърли преминал на е-цигара 14 месеца, след като получил сърдечен удар. Според Гърли, лекарят на баща му съобщава, че блокажите в кръвоносните съдове са започнали да се изчистват. Той е бил посъветван да „запази е-цигарата.“

Медицинската общност е съгласна, че отказването от цигарите изобщо е най-добрият начин да подобрите здравето си.

„Основите са си все същите“, казва доктор Самет. „Пушенето причинява огромна вреда на тялото. Когато хората спрат да пушат, спокойно можем да кажем, че това е едно малко прераждане. „

Що се отнася до онези, които преминат от пушене на обикновена цигара към е-цигара, отговорът на въпроса дали те наистина ще подобрят своето здраве е по-скоро да.

„Използването на електронна цигара е стъпка в правилната посока, що се отнася до отказване на тютюнопушенето“, категоричен е д-р Джонатан Самет, белодробен лекар и епидемиолог в Университета на Южна Калифорния.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *