Докъде летяха българите през 2023 г. и кои бяха любимите им дестинации?

Българите обичат да пътуват, но кои бяха любимите им дестинации за изминалата година? Това разкрива най-новото проучване на онлайн платформата за организиране на пътувания – eSky.bg. Начело на класацията с дестинации за city break пътувания на българите през 2023 г. стоят Италия и Австрия. До Бари и Катания сънародниците ни са платили под 80 евро за полет, а до Виена – около 123 евро. При по-дългите пътувания лидери са Италия и Испания. До Рим българите плащат по 108 евро за самолетен билет, а до Барселона – 151 евро.

През 2023 г. съответно 68% и 61% от българите, участвали в съвместно проучване на GfK и eSky.bg, са избрали самостоятелно организирани и резервирани city break пътувания или по-дълги почивки. Експертите от онлайн платформата за пътуване обобщават изминалата година в туризма и разкриват списък с дестинации за city break и по-дълги почивки, които са били най-популярни сред българите, резервиращи самостоятелно пътувания в чужбина.

Италия, Австрия и Англия са избор №1 за city break сред българите

Почти половината български пътници (44%) са посетили Италия през 2023 г. за кратко пътуване, продължило между 2 и 4 дни. Особено атрактивни се оказват Рим, Милано, Венеция, Бари, Болоня, Катания и Неапол. Най-ниската цена за самолетни билети – около 64 евро и 79 евро (на човек) – са платили българите, резервиращи двупосочни билети до Бари и Катания. От друга страна, пътуващите до Рим и Венеция сънародни плащат от 100-110 евро на човек за двупосочен билет. Най-скоро преди заминаването са резервирани полетите до Катания (38 дни предварително), а най-дълго време между резервирането и пътуването е за избралите да посетят Рим (49 дни).

На второ място с резултат от 24% е Австрия, като Виена е безспорен лидер по брой резервации. Двупосочните самолетни билети за един човек струват около 123 евро, а средният период на предварителна резервация е 44 дни. На трето място сред най-предпочитаните от българите дестинации за city break през изминалата година е Обединеното кралство (с дестинация Лондон), чийто дял в класацията е 17%. Пътуващите дотам са похарчили средно по 106 евро на човек за резервация на двупосочни билети, като самите полети са резервирани 40 дни предварително.

Според експерта от онлайн платформата за пътувания eSky.bg Маргарита Касабова, „Не сме изненадани, че Италия е на първо място както за кратки пътувания като City break, така и за по-дълги почивки. Страната от години е в топ 3 туристически дестинации за българите. Това се потвърждава и от нашите проучвания, които провеждаме съвместно с GFK. Те показват, че българските пътешественици ценят както географската, така и финансовата достъпност на подобни бягства в чужбина, които само за няколко дни могат да ни накарат да се почувстваме отпочинали и пълни с нова енергия от преживяванията.“

На четвърто място са полетите до Франция и Испания, където и двете страни споделят еднакъв дял от 7%. Любимите дестинации тук са Париж (7,13%) и Барселона (7,09%). Пътуване със самолет до най-популярния френски град – Париж – българите резервират 45 дни преди заминаването и плащат средно 193 евро за отиване и връщане. Париж е абсолютният победител, когато става дума за най-скъпи билети. Разходите за отиване и връщане до Барселона са 153 евро, като се оказва, че българите резервират пътуването си най-рано именно до каталунската столица – 56 дни предварително.

Италия и Испания са топ дестинациите на българите за по-дълга почивка

Миналата година българите, резервирали самостоятелно пътуванията си, са били най-склонни да организират по-дълга ваканция в Италия (35% в класацията). Поне 5 дни престой предпочитат да прекарат сънародниците ни в Рим, Милано, Бари, Неапол и Болоня. Както и при city break пътуванията, но срещу малко повече пари за билет, най-достъпната дестинация е Бари (около 70 евро на човек за отиване и връщане). Българите обаче плащат по-висока цена за пътуванията си до Рим и Милано, където средната сума за двупосочен билет на един човек е съответно 108 евро и 93 евро. Най-малкият прозорец между резервацията и пътуването е при Болоня (48 дни), докато най-дългият е при Неапол (65 дни).

Второто място в класацията е за Испания с 29% резервации на самолетни билети през изминалата година. Топ дестинациите за пътуване са Барселона, Мадрид, Палма де Майорка, Малага, Валенсия. Най-евтините двупосочни билети са до Малага – 148 евро на човек. На другия полюс са Палма де Майорка и Мадрид, където двупосочен билет е струвал малко над 180 евро на човек. През 2023-а българите купуват билети до Малага и Палма де Майорка средно 65 дни преди заминаването си, а само 45 дни по-рано резервират пътуванията си до Валенсия.

За по-дълга почивка българите летят и до Франция (15%), като посещават основно Париж и Ница. Те са платили около 180 евро на човек за двупосочни билети до френската столица и 150 евро за Ница на Френската ривиера. Българите са резервирали почивките си във Франция средно 50 дни преди заминаването.

Миналата година Кипър е четвъртата страна (11%), до която българите, резервирали сами почивките си, са пътували най-много. Те посещават предимно Ларнака и Пафос и са резервирали пътуванията си около 51 дни предварително. Двупосочно пътуване до Ларнака струва 108 евро, което е с около 30 евро повече от това до Пафос. Гърция е наистина близо до четвъртото място, но с 10% дял заема последното място в ТОП 5 дестинации за по-дълга почивка. Българите резервират двупосочния си билет за почивка в Атина 54 дни предварително, а до Крит – 71 дни предварително. За двупосочни билети до Атина заплащат 148 евро на човек, което е с почти 40 евро по-скъпо от тези до Ханя в Крит.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *