КОАЛИЦИЯ „БЪЛГАРСКА МУЗИКА“

Каузата „Повече българска музика в национален ефир“ най-после обедини народните представители!

Комисията по културата и медиите към Народното събрание подкрепи на днешното си заседание по-високите квоти за българска музика в ефира на обществените медии БНТ и БНР. Предложението, свързано с промяна в Закона за радиото и телевизията, беше прието на първо четене с 10 гласа „за“ и двама въздържали се.

Промените предвиждат най-малко 50 на сто от общото годишно време, предназначено за излъчване на музикални произведения във всяка от политематичните програми на националния обществен доставчик на аудио-визуални медийни услуги да е предназначено за музикални произведения и музикални звукозаписи на български език, създадени от български автори.
Това гласи текстът на законопроекта, подкрепен в публичното пространство от редица български поп и рок изпълнители и организации в сферата на културата и музиката. Днес зад каузата застанаха отново генералния директор на БНР Милен Митев и ръководството на БНТ в лицето на Програмния директор Даниел Спасов, Сдружение на Независими Автори,Музиканти и Продуценти, Peyo Peev, Vasil Stoev Сдружение Тишина – Asosiation Tishina, Фестивал за поп и рок музика „София“ Sofia Song под патронажа на зам.кмета на Столична община Albena Atanasova, Албена Атанасова.
Благодарности на народните представители Цвета Галунова и Тома Биков за аргументираната защита на Каузата!

В дневния часови пояс – между 6:00 и 20:00 ч., квотата е дори по-висока – 60% от излъчваните музикални творби трябва да са на български език и създадени от български автори. Това означава, че квотата няма да защитава песни на български автори и изпълнители, изпети на английски (или друг език), нито кавъри на чужди композиции с български текст и изпълнение.

Аз имах възможност да застана зад каузата за повече българска музика в ефира на обществените медии от името на Организационния екип на Фестивала за поп и рок музика „София“!


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *