Маестро Павел Балев поставя за първи път „ХОФМАНОВИ РАЗКАЗИ“ във Варна

Един от най-търсените български диригенти в света Павел Балев поставя за пръв път в кариерата си „Хофманови разкази“ от Офенбах, продукция на Държавна опера Варна с премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ на 14 юли 2021.

„Отказвал съм това трудно заглавие, когато бях млад диригент, защото смятах, че не съм готов за него. Като сюжет и драматургия, „Хофманови разкази“ е много сложен пъзел, отличаващ се с особена фрагментарност. За кратко време се появяват образи, които бързо изчезват, което не пречи те да бъдат подплатени със силна артистична и звукова характеристика. Постоянно се преплитат герои и сюжетни линии и цялата тази разпокъсаност изисква изключителна дисциплина от оркестъра и диригента, детайлно познаване на либретото и гъвкава реакция. Тази фрагментарност, която споменах, не позволява на човек да се отпусне и да се остави на потока на музиката, какъвто тук почти не съществува. Срещат се нахвърляни красиви фрази, за арии трудно може да се говори, в най-добрия случай за някакъв романс или шансон, но не и за ария. Самият оркестър няма сложни задачи, но за сметка на това му се налага непрекъснато да влиза в нови предизвикателства като смяна на темпа, персонажи, ситуации“, обяснява спецификата на операта диригентът.

Иван Момиров

Немският писател, композитор, диригент, музикален критик и художник  Е. Т. А. Хофман е прототип на главния герой в операта „Хофманови разкази“  – поетът Хофман. В една весела нощ с приятели той разказва за любовта си към механичната кукла Олимпия, куртизанката Жулиета и оперната певица Антония и тези три невероятни истории отразяват в типичния мистичен стил на Хофман многоликите превъплъщения на човешката фантазия.

С ролята на поета Хофман известният тенор Иван Момиров, роден във Варна, ще отбележи 25-годишната си творческа дейност. „Като слушам Иван Момиров на репетициите, мога да си представя, че „Хофманови разкази“ наистина ще бъде голям успех за него и за Варненската опера. Той е много добре подготвен, много навътре е проникнал в образа, навлязъл е дълбоко в цялото произведение и неговото изграждане. Играе със страхотна страст, изключително гъвкав е в игра и в пеене, прави всичко с огромна мотивация и отдаденост. Това е хубаво, но още по-хубаво е, ако артистът може да убеждава със своята интерпретация. Това Иван Момиров го може, той може да убеждава и според мен ще бъде много силен Хофман“, убеден е маестро Павел Балев.

Наред с Арията на механичната кукла, особено популярна е изключително красивата Баркарола, в която текст и музика са съчетани в такова съвършенство, че няма как да не се насладиш на този шансон. Всъщност Баркаролата не е от „Хофманови разкази“, а от претърпялата неуспех опера на Офенбах „Рейнски русалки“. Композиторът съживява това музикално бижу, като го внедрява в „Хофманови разкази“, откъдето то придобива огромна популярност и често се изпълнява като самостоятелно произведение.

„ХОФМАНОВИ РАЗКАЗИ”

Опера от Жак Офенбах

По едноименната пиеса на Жул Барбие и Мишел Каре, базирана върху приказки

на Е. Т. А. Хофман
Либрето Жул Барбие    

14 юли, 21.00, Летен театър. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021

Постановъчен екип:

Диригент Павел Балев

Режисьор Урсула Хорнер – Австрия

Сценограф Мария Ветероска, Република Северна Македония

Костюмограф Мария Пупучевска, Република Северна Македония

Дизайнер осветление – Васил Лисичов, Република Северна Македония

Диригент на хора – Цветан Крумов

Действащи лица и изпълнители:

Хофман – Иван Момиров

Никлаус – Михаела Берова

Олимпия – Пламена Гиргинова

Жулиета – Димитринка Райчева

Антония – Илина Михайлова

Андреас – Даниел Христов

Кошенил – Христо Ганевски

Питикиначо – Мария Палматите

Франц – Арсений Арсов

Линдорф – Евгений Станимиров

Копелиус – Пламен Димитров

Дапертуто – Венцеслав Анастасов

Доктор Миракъл – Деян Вачков

Спаланцани – Александър Баранов

Креспел – Гео Чобанов

Гласът на майката на Антония – Силвия Ангелова

Шлемил – Свилен Николов

Лутер – Петър Петров

Оркестър и хор на Държавна опера Варна

Концертмайстори: Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев.

Асистент-режисьори: Люпка Якимовска, Иво Йорданов. Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Вероника Минкова. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Димитър Фурнаджиев, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *