През месец октомври Мартина Апостолова ни среща с Кристияна Бояджиева, Нина Димитрова и Валерий Пърликов

През месец октомври Фондация “Платформата НЕ” продължава поредния свой онлайн проект като отговор на кризата в изпълнителските изкуства, породена от пандемичните мерки (поредица локдауни в последните два сезона и сред дискусиите за очаквани нови мерки за предстоящия сезон).

В Първото издание през месец септември проектът излъчи Документ №1 – Какво ново в София или какви са перспективите, тревогите и конкретните планове на предстоящия за откриване на 7 ноември на “Център за независимо изкуство” в София – ТОПЛОЦЕНТРАЛА.

Проектът „Документ номер 13“ финансиран от столична програма “Култура”, направление “Активни публики” – ще представи на зрителите през месец октомври по дати и артисти:

  • Документ№2 (13.10.2021 г.) – Кристияна Бояджиева.
  • Документ №3 (20.10.2021 г.) – Нина Димитрова.
  • Документ№4 (27.10.2021 г.) – Валерий Пърликов.

Представените в така популярната ZOOM platform 13 артисти, идват от различни направления на съвременния български театър.

Зрителите ще гледат директно излъчването във фейсбук страницата на “Платформата НЕ” и ще могат да задават въпроси на участващите или ще проследят в последствие 30 минутен репортаж в едноименен YouTube канал на фондацията.

Всеки артист ще бъде представен с емблематично свое произведение, както за кариерата му, така и за развитието на театралния език в България, разгледано през призмата на комуникацията в театъра (кодове, нива на разбираемост, теория на възприятие, маркетинг).

Отново водещ е актрисата Мартина Апостолова Апостолова – част е от платформата „Артисти за НЕнасилие“. Тя е първата българка с награда „Европейска изгряваща звезда“ на кинофестивала „Берлинале“. Филмът „Ирина“ е дебютният ѝ пълнометражен филм. Актрисата е с няколко големи награди за ролята си в лентата от фестивалите във Варшава, Тбилиси. През 2021 г. Хонконг, Котбус. Следват роля след роля, а колежката ѝ – Марион Дърова, с която си партнира в пърформънса WoMan, спечели наградата „Икар“..

В Документ №2 – Кристияна Бояджиева, алумни на НБУ, водещата ще разговаря за театъра като форма на интеграция на хора с различни възможности. Коя у нас е първата трупа съставена от хора с увреждания. На какво ни учи този акт – от високо теоретичните твърдения на Х.Т Леман за ролята на „болното тяло“ в изграждането на съвременния театрален език, до нивата на отговорност и емпатия на артисти и зрители в подобни инициативи

В Документ №3 – световно известната Нина Димитрова (режисьор, педагог и актриса) ще смени амплоато си с ролята на дискутант по темата: “Усещането за пренасяне на ценности и традиции. Как живее учителят в нас?“ Мартина Апостолова и Нина Димитрова ще се опитат да създадат образа на учителя през призмата на настоящия артистичен опит на конкретния артист: “Какво запомняме? Какво отнасяме? Какво предаваме?” – в собствената си артистична практика.

В Документ №4 – по специална покана на инициатора и ръководител на проекта доц. д-р Възкресия Вихърова, ще бъде представен режисьорът Валерий Пърликов. И в този случай темата разбираемо е „Театралните лаборатории като форма на съществуване и в независимия сектор – Възможно, Утопично. Абсурдно“. Ще се срещнат гледните точки на Валерий Пърликов и водещата Мартина Апостолова като представители на една Лаборатория, която е на път да бъде закрита и една друга Лаборатория, която е мечтана да бъде открита.

Какво ще си споделят тримата, избрани от проекта артисти по съответните теми проследете на 13, 20 и 27.октомври от 19:00ч., във фейсбук страницата на “Платформата НЕ”.

Проектът е по идея на доц. д-р Възкресия Вихърова, театрален режисьор и педагог и е част от фондация “Платформата НЕ” с финансовата подкрепа на Столична община – проект „Документ номер 13“, финансиран от столична програма “Култура”, направление “Активни публики”.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *