Савов подкрепя протеста срещу ниските заплати на културните дейци

Популярният великотърновски музикант Петко Савов се обяви в подкрепа на протестиращите културни дейци в страната.

Ето какво сподели пред нас музикантът, както и в страницата си във Фейсбук:

„Вярно е, че въпросът не ме касае пряко, защото работя изцяло в частния сектор, но това е само на пръв поглед. Истината е, че образованието и културата засягат много и пряко всички нас. И трябва да са приоритет. Защото наистина – народ без култура е народ без бъдеще, какъвто бе и надслова на последния протест. А и е крайно време да заприличаме на гражданско общество и да започнем да се подкрепяме. 

В България никога никой не подкрепя другите, особено щом не го засяга лично. А реално ако има проблем в даден сектор – той засяга всички. А проблеми с финансирането на културата и работещите в сектора има от години.

Парите, които всяка европейска държава отделя от общия си бюджет за култура, са минимум един процент и нагоре. У нас този процент е 0,4. Дори не е и наполовина. Ще кажете, че половин процент и малко не е кой знае какво, но в цифри – това са милиони левове, които са жизнено важни за нашите оркестри и театри, за работещите в тях артисти и музиканти. Заплатите на хората в бранша от години са около минималната за страната, което е меко казано унизително. Това реално е причината и аз самият да не работя в културен институт, въпреки че съм професионален музикант. А знаете ли колко родители съветват децата си да не стават музиканти!? Дори артисти и музиканти го казват на своите деца… Аз не искам да казвам на детето си да не става музикант!

Заплатите на учителите вече се увеличават и се вижда засилен интерес към този сектор. Нека се случи същото и в културата. Защо дори наистина да не се приравнят бюджетите на двата сектора, да са под една шапка, ако е нужно – в едно министерство, но да има обща стратегия за развитие.“

Припомняме, че това е втори протест в рамките на месец, в който културните дейци протестират срещу ниските си доходи. Първият беше преди малко повечето месец, в деня на народните будители. Тогава работещите в сектора се събраха пред Столичната библиотека, но недоволство имаше на различни места в страната. Сега протестът бе пред културното министерство, а исканията са формулирани в три точки – да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения; осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри. Настоява се и за гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите състави, постигнат в браншовите колективни трудови договори.

След края на новия протест, министърът на културата се срещна с представители на синдикатите, но не беше постигнато съгласие. Очаква се да има нов на 18 декември.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *