„Тарторът на кръга Блясък“ – документален филм за измамата на Рейчъл Лий

Оригиналният документален филм на HBO, режисиран от номинираната за Emmy® режисьорка Ерин Лий Кар (филмите на HBO „Обичам те, умри вече“ и „Цената на златото: скандалът с американските гимнастички“), дебютира в неделя, 1 октомври в HBO Max. Филмът изследва мотивите и начините на Рейчъл Лий за прословутите обири на популярни личности от т.нар. кръг “Блясък” и е продукция на Story Syndicate (разработила за HBO „Убийство от омраза в Ню Йорк“ и „Ще изчезна в мрака“).

Чрез откровено интервю с Рейчъл Лий, тийнейджърката, която стои зад поредица от обири на известни личности през 2008 и 2009 г.,  в „Тарторът на кръга Блясък“ се разглеждат мотивите на Лий и група нейни приятели, които проникват с цел обир в домове на известни личности в Холивуд. Режисьорката изследва възможните причини за действията на Лий, включително проблеми с психичното здраве и зависимости, както и завистта към изобилието и излишъка, в които знаменитостите живеят.
Филмът преосмисля събитията зад сензационните заглавия в медиите. 

В средата на 2000-те години десетки домове на знаменитости са ограбени с взлом, а престъпната група, която стои зад всичко това е изненадваща – тийнейджъри от Калабасас. В центъра на полемиката е 19-годишната Рейчъл Лий. Според нейните съучастници тя е ръководила кражби с взлом в домовете на Парис Хилтън, Орландо Блум и Линдзи Лохан. Лий запазва мълчание, докато медиите и бившите ѝ приятели я посочват за ръководител на поредица от престъпления, които привличат вниманието на медиите.

Повече от 10 години по-късно и след излежана присъда Лий за първи път разказва отблизо за детството си и ролята си в престъпленията и очертава културата на преклонение пред знаменитостите, която преобладава в началото на 2000-те години. Тогава има бум на демонстрация от светските личности и холивудските звезди на богатството им и “дизайнерския” им начин на живот в социалните медии и популярните риалити предавания.

Водена от нуждата да бъде възприемана като готиното дете в гимназията и да подражава на своите идоли,  използвайки уебсайтове за знаменитости, за да проследява местонахождението на жертвите си, Лий, заедно с приятелите си, се насочва към известни имена като Парис Хилтън, Линдзи Лохан и Орландо Блум. Те нахлуват в домовете им и се сдобиват с часовници, бижута, дизайнерски дрехи и пари в брой на стойност над три милиона долара.
През хрониката на месеците на кражби, на драмата, която се разиграва след арестите и съдебните преследвания, и на последвалото обвинение, „Тарторът на кръга Блясък“  хвърля светлина върху културата, накарала проблемни тийнейджъри от благополучен калифорнийски квартал, които въпреки това се чувстват аутсайдери, да пожелаят и да вярват, че заслужават начина на живот на богатите и известните.

Във филма взимат участие Към Рейчъл Лий, журналистите Алън Салкин и Ейми Кауфман, заместник-окръжните прокурори на окръг Лос Анджелис Кристин Кий и Сарика Ким, жертвата на кражба с взлом Идън Шийзъл и бащата на Рейчъл Дейвид Лий.
 
Филмът е продукция на документални филми на HBO и Story Syndicate в сътрудничество с Carr Lot Productions Режисьор е Ерин Лий Кар, а продуценти са Ерин Лий Кар и Дани Слоун. Изпълнителни продуценти са Санди Тан, Дан Коган, Лиз Гарбъс, Джон Бардин, и Кейт Бари. Изпълнителни продуценти за HBO са Нанси Абрахам, Лиза Хелер, Сара Родригес.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *