Плюсове и минуси на нискотарифните авиокомпании

Нискотарифните авиокомпании са авиокомпании, които предлагат евтини билети, поне в сравнение с традиционните авиолинии. Те работят в съответствие с концепцията за „без излишни неща“ и затова се наричат още ценови изтребители или бюджетни авиокомпании. Това означава, че режийните разходи се поддържат възможно най-ниски, а допълнителните услуги като хранене и развлечения не са включени в цената. Ръчният багаж е разрешен, но трябва да отговаря на специфични изисквания (размери и/или тегло) или да доплатите за него допълнително. За разлика от традиционните авиокомпании, нискотарифните са склонни да летят до малки летища, поради по-ниските разходи за летище и обслужване, които се прилагат за тези летища.

Нискотарифните авиокомпании печелят своите клиенти и чрез особено евтините цени, когато резервирате самолетния си билет предварително. Билетите ще струват по-малко, ако ги резервирате няколко месеца преди полета си, отколкото когато ги закупите две седмици предварително. Поради тази причина те не предлагат билети в последния момент. За да ви дадем повече представа за летенето с нискотарифна авиокомпания, ние от екипа на първия български софтуер за резервация на самолетни билети Airtickets, изброихме някои от важните предимства и недостатъци по-долу.

Сред безспорните предимства на нискотарифните авиокомпании са, както подсказва името, че са по-евтини от всички останали. Двупосочен билет Амстердам – Лондон може лесно да струва със 100 евро по-малко, което означава, че вие и 4 приятели можете да спестите до 500 евро. Много хора си задават въпроса как е възможно това? Отговорът се крие в това, че нискобюджетните линии пестят от време прекарано на летището, тъй като именно то е това, което се таксува най-скъпо към авиокомпаниите.

Нискотарифните авиокомпании ползват по-евтин паркинг, защото обикновено летят до по-малки летища. Това означава, че паркирането ще бъде значително по-евтино, тъй като по-големите летища ще ги таксуват повече за паркомясто.Това би могло да бъде предпоставка за друго предимство, а именно да разгледате забележителности. Ако по-малкото летище не е близо до вашата дестинация, вероятно ще трябва да наемете кола или поне да организирате някакъв вид транспорт. Това включва допълнителни разходи, но не е нужно да гледате на това като на пропилени пари. Автобусът от лондонското летище Станстед до центъра на града, например, ще ви даде добро впечатление от метропола. Така ще видите някои от забележителностите без да го планирате.

Разбира се нискотарифните авиокомпании имат и редица недостатъци.

На първо място сред тях е обслужването, което ще получите. То не може да бъде сравнено по никакъв начин с това, което бихте могли да получите като услуга от всяка друга традиционна авиокомпания. Тук говорим за храна, напитки и удобства. Повечето от вас най-вероятно знаят, че мястото е кът в нискотарифните компании и не може да се говори за комфорт. Те, също предлагат различни продукти и услуги, но винаги срещу заплащане.

Плюсът с разстоянието летище-град, което разгледахме по-горе, може обаче да има и негативен аспект, за хората които не искат да разглеждат забележителности. Това неудобство, би могло да ви отнеме много повече време и разходи, докато стигнете крайната цел. Преди да резервирате самолетен билет е разумно да проверите къде точно ще кацнете. Например Ryanair рекламира с дестинации в Дюселдорф и Брюксел, докато летищата се намират в Weeze и Charleroi.

Другият голям недостатък са необходимите допълнителни разходи, които са неизменна част от пътуването с нискотарифни авиокомпании. Причината е маркетингова, редовно предлагат билети на минимални цени (например €5 или €19). За съжаление, това не винаги са цените, които трябва да платите. Допълнителните разходи за данъци, допълнителни такси, начин на плащане и други, могат да увеличат значително цената. Повишената цена важи и за традиционните авиокомпании, но в по-малка степен. Така на практика, понякога нискотарифната компания би могла да се равни като цена на традиционната.

Ние от Airtickets, винаги препоръчваме да сравните добре условията на пътуването си, както и да прочетете общите условия на авиокомпанията, с която летите.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *