ПРЕМИЕРА! Опера в Летния театър 2021: „ЦАР ЛЪВ“ в „лъвския“ месец август

ПРЕМИЕРА НА ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР И ММФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ 2021 11 август, 21.00, Летен театър

Закономерно в „лъвския“ месец август оживява за пръв път на професионална сцена в България мюзикълът „Цар Лъв“. Мащабната продукция на Държавна опера Варна е премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021. Автор на оркестрацията е Данко Йорданов, а в постановъчния екип са режисьорът Петко Бонев, диригентът Страцимир Павлов, сценичен дизайн и костюми Ася Стоименова, сценично движение и пластика Анна Пампулова, 3D mapping Лора Руневска. „Ние трябва много искрено и достъпно да пресъздадем тази изключителна музикално-сценична драматургия, добре позната на младата и зрялата публика. Правим това честно, професионално, с всички необходими техники за една пленителна актьорска, вокална, танцова, звукова и визуална красота“, обещава режисьорът Петко Бонев, създал във Варна запомняюите се мюзикъли „Граф Монте Кристо“, „Зоро“ и „Парижката Света Богородица“.

Кадри от репетиция

Сред артистите от различни поколения, избрани с труден кастинг в два тура, се открояват: Виктор Ибришимов (когото аплодирахме като Клод в премиерния мюзикъл от това лято „Коса“) в ролята на Муфаса; младите таланти Васил Желев и Максим Ялнъзов (който играе и в мюзикъла „Любовта никога не умира“) като малкия Симба. В ролята на порасналия Симба репетират любимците ни от редица други мюзикъли на варненска сцена, солистите на Държавна опера Варна Борислав Веженов и Велин Михайлов, а образа на Нала подготвят великолепната Лилия Илиева и Яница Халачева.

„Цар Лъв“ (The Lion Kingе първият анимационен филм на Дисни, създаден не по съществуваща творба, а по оригинална история (1994), вдъхновена от библейските разкази за Йосиф и Моисей, както и от „Хамлет“ на Шекспир. Песните на Елтън Джон и текстописеца Тим Райс, с оригинална музика на Ханс Цимер: „I Just Can’t Wait to Be King“, „Circle of life“, „Hakuna Matata“, „Can You Feel the Love Tonight“ и други покоряват сърцата на зрителите и спечелват две награди „Оскар“и един „Златен глобус“ на филма. Следва мюзикълът „Цар Лъв“ (1999), който не само триумфира на световната цена, а за малко повече от 20 години носи шесткратно повече миларди от анимационния филм.

Сюжетът разказва за Симба (лъв, от суахили) – младия лъв, който трябва да наследи баща си, Муфаса, като цар на Лъвските земи. Но убийството на Муфаса от чичо му Скар обърква предначертания ход на събитията и въвлича Симба в много премеждия, докато след години борба доброто побеждава, Симба защитава полагаемото му се място и животът се завръща в обичайното си русло. Една красива и добре разказана приказка за доброто и злото, които живеят във всекиго, а кое от тях ще надделее, зависи от самите нас.

„ЦАР ЛЪВ”

Музика Елтън Джон, текст Тим Райс

11 август, 21.00, Летен театър

ПРЕМИЕРА НА ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР И ММФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ 2021

Постановъчен екип:

Оркестрация – Данко Йорданов

Диригент – Страцимир Павлов

Сценичен дизайн и  костюми – Ася Стоименова

Сценично движение и пластики – Анна Пампулова

Сценични бойни пластики – Николай Дериволков

Асистент – Станислава Томова

3D mapping – Лора Руневска, elektrick me

Превод – Лилия Бонева

Режисьор – Петко Бонев

Асистент режисьор – Даниел Йовков

Действащи лица и изпълнители:

СИМБА (дете) – Васил Желев, Максим Ялнъзов

НАЛА (дете) – Бриана Петрова, Ивайла Иванова

МУФАСА – Виктор Ибришимов, Тихомир Трифонов

СИМБА – Борислав Веженов, Велин Михайлов

НАЛА – Лилия Илиева, Яница Халачева

СКАР – Димитър Ялнъзов, Нейчо Петров-Реджи

РАФИКИ – Моника Иванова, Христина Джурова

ТИМОН – Йоан Попов, Ненчо Костов

ПУМБА – Даниел Добрев, Лев Караван

ЗАЗУ – Георги Иванов, Калоян Лулчев

ШЕНЗИ – Балена Ланджева, Радинела Тотева

БАНЗАЙ – Лев Караван, Ненчо Костов

ЕД – Георги Иванов, Калоян Лулчев

САРАБИ/САРАФИНА – Антонела Петрова, Калина Жекова

МИШКАТА – Белла Петрова

Помощник-режисьори Димитър Левичаров, Елиана Атанасова. Корепетитори Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *