Балкански Международен Винен Конкурс се завръща за своето 13-то издание, този път в две държави


В своето тринадесето издание, Балканският международен винен конкурс открива нови възможности, като се разширява в две държави с дълбоки винарски традиции – България и Турция. Това разширение не само отразява нарастващото международно значение на конкурса, но също така подчертава амбицията за по-нататъшно признаване и утвърждаване на разнообразието и качеството на вината от региона.

 

В сърцевината на тазгодишното издание на конкурса са две водещи фигури в индустрията, символизиращи силата и иновациите на женското предприемачество във винената индустрия – Цветелина Николова от Katarzyna Estate и Зейнеп Арча Саллиел от Arcadia Vineyards. Техните усилия и визия за устойчиво развитие през годините служат за вдъхновение за цялата индустрия.

 

Цветелина Николова, стояща зад успехите на Katarzyna Estate, е непоколебима към своя ангажимент към отглеждане на лозя и производство на вина, които отразяват богатството на българския винен регион. Нейната работа подчертава важността на иновациите и стремежа към създаването на винено изживяване от световна класа.

 

Зейнеп Арча Саллиел, управляваща Arcadia Vineyards, е пионер в прилагането на устойчиви методи в турското винарство, допринасяйки по този начин за опазването на околната среда и създаването на вина с отличителен характер.

 

Галина Нифору, председател на Българската асоциация на винените износители и основател на конкурса, споделя: „Тазгодишното издание на Балканския международен винен конкурс за първи път в своята история се провежда в две държави – България и Турция. Това е значима стъпка в мисията ни да популяризираме богатството,  разнообразието и дълбочината на винената култура на Балканите. Отдаваме почит на изключителните лидерски умения и устойчивите практики на личности като Цветелина Николова и Зейнеп Арча Саллиел, които не само демонстрират високото качество на балканските вина, но и демонстрират иновативния дух на жените предприемачи във винения сектор. Разширяването на конкурса е израз на нашата решимост да създаваме и развиваме все повече нови търговски отношения и да промотираме нашето богато винено наследство на международно ниво.“

 

Международният винен конкурс и фестивал на Балканите действа като ключова платформа, която улеснява срещите и създаването на нови бизнес взаимоотношения между различните участници във винения сектор – от производители и дистрибутори до вносители. Организиран ежегодно в различна балканска страна, конкурсът играе важна роля в популяризирането на страната-домакин и нейните винени традиции. Решението конкурсът да се проведе в две държави подчертава богатото разнообразие и културно наследство на балканските вина, откривайки нови пътища за развитие и сътрудничество в региона.

 

 


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *