България води борбата срещу експериментите с животни в ЕС – 1,4 млн. искат забрана

Вчера приключи събирането на подписи под Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“. Тя цели прекратяване на експериментите върху животни в Евросъюза. Над 1,4 млн. европейски граждани са се подписали в рамките на 12 месеца. От тях над 56 000 са от България. С това страната ни е на 4-то място в цяла Европа по подписи на глава от населението.

Зад огромния успех на петицията у нас стои кампанията „Експерименти без животни“ на организацията „Невидими животни“ и редица български звезди. Сред тях са: Силвия Петкова, Асен Блатечки, Орлин Павлов, Маги Джанаварова, Силвена Роу, Биляна Лазарова „Биляниш“, Дамян Илиев „Дзами“ и др. Те взеха участие в клип, който към момента има над 1 милион гледания във „Фейсбук“. Клипът показва емоционалните им реакциите, докато гледат реални кадри на експерименти с животни.

През юли и август „Невидими животни“ организираха и пунктове за събиране на подписи, в които близо 100 младежи от цялата страна взеха участие. Пунктове имаше в София, Пловдив, Варна, Бургас, Видин, Казанлък, Плевен и Велико Търново.

По данни от 2019 над 10 милиона животни – котки, кучета, зайци, мишки и други – се използват и убиват ежегодно при изследвания и тестове в лаборатории в ЕС. Целта на инициативата, събрала рекордно широка подкрепа у нас, е да се сложи край на използването на животни в експерименти за козметика, химикали и постепенно в науката и медицината.

Стефан Димитров от „Невидими животни“ сподели за успеха в съобщение до медиите: „Гражданите на България поставиха ясно задачата пред Европейската комисия: тя трябва да излезе със съществени законодателни предложения за поетапно премахване на опитите с животни и прекратяване на страданието на милиони животни в лабораториите в Европа. Българските политици също трябва да вземат това под внимание.“

Сега организаторите на инициативата разполагат с три месеца, за да изпратят подписите на компетентните органи на държавите-членки за проверка. След това трябва да отнесат окончателния брой подписи до Европейската комисия и Европарламента. Ако той е над 1 милион, Еврокомисията ще е длъжна да разгледа исканията на организаторите.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *