През месец ноември в рамките на проект „Документ №13“ Мартина Апостолова ни среща с личности на изкуството

През месец ноември в рамките на проект „Документ №13“, Мартина Апостолова ни среща с писателя и драматург Елена Алексиева, композиторите Асен Аврамов и Георги Арнаудов, хореографа и танцьор Галя Борисова и драматургът и критик в сферата на съвременния танц и пърформанс – Ясен Василев

През месец ноември Фондация „Платформата НЕ” продължава поредния свой онлайн проект, като отговор на кризата в изпълнителските изкуства, породена от пандемичните мерки (поредица локдауни в последните два сезона и сред дискусиите за очаквани нови мерки за предстоящия сезон).

В Първото издание през месец септември, проектът излъчи пилотния „Документ №1“ – „Какво ново в София?“ или какви са перспективите, тревогите и конкретните планове на предстоящия за откриване на 7 ноември на „Център за независимо изкуство” в София – ТОПЛОЦЕНТРАЛА. (https://www.facebook.com/PlatformataNE/videos/234462115354287)

През септември, „Документ №13“ продължи за нашите зрители и слушатели с:

Документ№2 (13.10.2021 г.) – Кристияна Бояджиева.- театърът като форма на интеграция на хора с различни възможности (https://www.facebook.com/PlatformataNE/videos/198848995586627 )
Документ №3 (20.10.2021 г.) – Нина Димитрова. В дискусия с водещата на тема “Усещането за пренасяне на ценности и традиции. Как живее учителят в нас?“ (https://www.facebook.com/PlatformataNE/videos/569898920952933 )
Документ№4 (27.10.2021 г.) – Валерий Пърликов. На тема „Театралните лаборатории като форма на съществуване и в независимия сектор – Възможно, Утопично. Абсурдно“. (https://www.facebook.com/PlatformataNE/videos/252592600170601)

Проектът „Документ номер 13“ е финансиран от столична програма „Култура”, направление „Активни публики” и през месец ноември отново ще представи на зрителите артисти, идващи от различни направления на съвременния български театър. Зрителите ще гледат директно излъчването във фейсбук страницата на „Платформата НЕ”, като ще могат да задават въпроси на участващите, както и да проследят в последствие 30 минутен репортаж в едноименен YouTube канал на фондацията.

Всеки артист ще бъде представен с емблематично свое произведение, както за кариерата му, така и за развитието на театралния език в България, разгледано през призмата на комуникацията в театъра (кодове, нива на разбираемост, теория на възприятие, маркетинг).

Отново водещ е актрисата Мартина Апостолова – част е от платформата „Артисти за НЕнасилие“. Тя е първата българка с награда „Европейска изгряваща звезда“ на кинофестивала „Берлинале“. Филмът „Ирина“ е дебютният ѝ пълнометражен филм. Актрисата е с няколко големи награди за ролята си в лентата от фестивалите във Варшава, Тбилиси, Хонконг, Котбус и др. Следват роля след роля, а през 2021г. пърформънсът „WoMan“, в който си партнира с хореографа Марион Дърова, печели наградата „Икар“ в категория „съвременен танц и пърформанс“.

В Документ №5 /10-ти ноември – Галина Борисова и Ясен Василев в дискусия за развитието на съвременния танц в България и света –- Какво ни липсва? Неравенствата в артистичната работа – проблем в световен мащаб.

В Документ №6/17-ти ноември – Елена Алексиева за възможността на драматурга да работи в екип в разговор за спектаклите „Мадам Мишима и “Фантомна болка“ с дискутанти актьорът Михаил Милчев и режисьорът Възкресия Вихърова

В Документ №7/24-ти ноември –.Георги Арнаудов и Асен Аврамов в дискусия с водещата и специално поканените актрисата Ася Иванова и режисьорът Възкресия Вихърова ще популяризират своите уникални възгледи за музиката в театъра.

Какво ще си споделят избраните от проекта артисти по съответните теми, проследете на 10, 17 и 24 ноември от 19:00ч., във фейсбук страницата на “Платформата НЕ”.

Проектът е по идея на доц. д-р Възкресия Вихърова, театрален режисьор и педагог и е част от програмата на фондация „Платформата НЕ” проект „Документ номер 13“, финансиран от столична програма „Култура”, направление „Активни публики”.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *