Първият писател с приз „Български роман на годината“, Стефан Кисьов, издаде нов роман – „Житиеписецът“

Уникалната книга е за живота на Константин Философ и създаването на глаголицата.

Първият български писател спечелил Националния конкурс „Български роман на годината“, Стефан Кисьов, издаде нов роман в Прага – „Житиеписецът“. Още с появата си той привлича вниманието на критиците и публиката. Увлекателен и четивен, романът въвежда в света на средновековен Рим, Византия,  България и тайните им, съдържа почти всичко, което интересува един любител на историята и недоразказаното в нея.

Главният герой е житиеписец с тъмно минало от девети век, живеещ в Рим с държанката си Моника, на когото богатата и прочута аристократка княгиня Монти, възлага да напише житие на Константин Философ. Преодолявайки опасни препятствия – затвор, мъчения, отвличане от пирати, срещи с плеяда известни личности – папи, патриарси, императори, князе и т.н. героят приключва успешно проучванията си, както и дългото си пътешествие, достигайки до неочакваната истина.

Романът е издаден от БКПО „Св. св. Кирил и Методий“, Прага, и е вече успешно представен в Ню Йорк, Филаделфия и София, както и на Панаира на книгата в Прага, където беше представен и на чешката публика от професора по история от Карловия университет Ян Рихлик, известната българистка Ивана Сръбкова, както и от двама театрални актьори, пресъздали откъси от произведението, а също така и от истински католически свещеник, взел отношение към църковните теми в повествованието.

„Житиеписецът“ е не само единственият нов български роман на панаира на книгата в Прага, но и такъв, утвърждаващ приноса на държавата ни в създаването и разпространението на славянската писменост и литературен език. 


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *