Румънският режисьор Антониу Замфир поставя Вълшебната Флейта за „Опера в Летния театър – Варна 2021“ и ММФ „Варненско лято“

„ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА“ 22 юни, 2021, 21.00. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“

„Вълшебната флейта“ от Моцарт e една забележителна постановка на диригента Христо Христов и режисьора от Опера Крайова в Румъния Антониу Замфир. Прочитът впечатлява с мащабния режисьорски замисъл, костюмите и сценографията на Ася Стоименова, атрактивно доразвита с мултимедията на Elektrick.me, както и с артистичните превъплъщения на Ирина Жекова и Александър Баранов в главните роли на Памина и Тамино, също и на останалите участници.

Последната си опера „Вълшебната флейта” Моцарт пише по сюжета на приказната поема „Лулу, или Вълшебната флейта” в книгата на Виланд „Джинистан”. Премиерата във „Freihaus Theater” край Виена на 30.09.1791 г., под диригентската палка на самия Моцарт, жъне незапомнен успех. Една година по-късно вече се играе 100-тното представление, но Моцарт не го доживява.

Вдъхновена от философията на Просвещението и вярата в човешкия разум, „Вълшебната флейта” е наситена и с масонска символика – Моцарт и либретистът Шиканедер са били масони. Историята пресъздава пътя, който човечеството изминава в търсене на познанието – от хаоса, през суеверието, до разума, като крайната цел е да се превърне „Земята – във небесно царство, а смъртните – в богоподобни”. Неслучайно този куплет се повтаря във финала и на двете действия. Най-известните части от операта, изградена като Singspiel, с говорни диалози и пеене, са дуетът на Папагено и Папагена – в спектакъла в изпълнение на Иво Йорданов и Лилия Илиева -, и арията на Царицата на нощта. През 1977 г. тази божествена ария за колоратурен сопран излита на борда на космическия апарат Voyager, като послание към други цивилизации във всемира. Зрителите ще я чуят в изпълнение на великолепната Мариана Буликану от Оперния театър в Крайова.

Според диригент-постановчика Христо Христов, „Вълшебната флейта“ засяга най-вече проблема за вътрешната свобода на човека. Важно е как се отнасяш към тази свобода и какво правиш с нея. Свободата е висша ценност, която човек трябва да заслужи и да употребява добре.“ „Изкуството ни учи как да мислим критично, за да променим живота си. Точно това постига „Вълшебната флейта“ – тръгвайки от приказка с фантастични герои, тя се превръща в изключителна притча за човешкия живот и етичните ценности“, обобщава режисьорът Антониу Замфир.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *