Световната оперна певица Красимира Стоянова с концерт на сцената на Опера в Летния театър 2021

20 август, 21.00, Опера в Летния театър , ММФ „Варненско лято“ 2021

Аз съм българка и ще остана такава, независимо къде живея

Оперната дива Красимира Стоянова, българското сопрано, чието име днес в цял свят е синоним за най-високо вокално и артистично майсторство, гостува с 2 концерта във Варна. За 95-годишнината на първия български фестивал „Варненско лято“ я аплодирахме в камерен концерт с виртуоза на пианото Людмил Ангелов, а на 20 август в Летния театър предстои неин Оперен концерт с Варненската филхармония, под палката на маестро Георги Димитров.

„Произведенията от Верди, Леонкавало, Каталани и Пучини, които са включени в концерта, са едни от най-известните и обичани оперни заглавия. Красивата и силна драматургически музика винаги ме е привличала и вдъхновявала в желанието ми да пресъздам интересни и живи образи. Операта е драматично изкуство с изразно средство пеенето, чрез което още по-пластично и реалистично се въздейства върху сетивата на публиката. А такъв тип концерти, където могат да се съберат много хора, дошли с желание да се насладят на красотата на музиката в една красива лятна вечер – това е прекрасен повод всички да се почувстват щастливи. Изкуството е създадено за това – да прави хората щастливи“, споделя Красимира Стоянова.

Родена във Велико Търново, завършила Музикалното училище „Веселин Стоянов“ в Русе и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив, тя започва кариерата си като цигуларка. През 1995 г. дебютира като певица в Националната опера в София. През 1998 г. е забелязана от директора на Виенската ЩатсоперЙохан Холендер, който я кани да стане солистка на първия австрийски оперен театър. Нейният виенски дебют, в ролята на Микаела от „Кармен“ на Бизе, й отваря вратите към световната слава. Красимира Стоянова е удостоена с титлата „Камерзенгерин“, най-високото отличие, давано на оперни певци в Австрия. Аплодират я в Музикферайн и Концертхаус Виена, Залцбургския фестивал, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус Берлин, Карнеги Хол, Миланската скала, Ковънт Гардън, Метрополитън опера, Цюрихския оперен театър, Националната опера в Хелзинки, Театро Колон в Буенос Айрес, Вашингтонската национална опера, Номори опера Токио и други престижни театри.

На върха на своята космополитна кариера Красимира Стоянова не забравя българските си корени: „Аз съм българка и ще остана такава, независимо къде живея. Не познавам bългарин, който да забрави за България. И това просто няма как да стане, защото тя е единствена и обичана, затова се нарича Родина.“


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *