Колко са 6 месеца когато си на 4 години?

Всеки, който се е грижил за малко дете, знае, че 6 месеца от неговия живот могат да са цяла вечност, могат да са един миг, а може да са и двете. 

Ние в Детска къща измерваме в дни връщането на детството на едно дете. Установихме, че 6 месеца са времето, за което едно уплашено, тъжно, мълчаливо, недохранено, скрито, изгубено дете се сдобива с неустоима усмивка, самочувствие, увереност, любопитност, неспирна бъбривост и присъща игривост.

Ели влезе при нас на 7 ноември 2020 г., в полунощ, със своите по-големи брат и сестра. Само две големи уплашени очи се виждаха зад креслото, зад което се скри. Седмици почти не говореше, играеше сама някъде настрани, скриваше се под леглото от всеки чужд човек, влязъл в къщата. Тя нямаше никакво понятие за цветове, форми, плодове, зеленчуци, цветя, животни, сезони, дни на седмицата. Почти не можеше да говори разбираемо, не беше чувала за Дядо Коледа и Баба Марта, нямаше представа какво е рожден ден, имен ден, празник… За нея светът беше едно страшно и тъмно място, от което предпочиташе да се крие.

За шест месеца в детската ни къща Ели порасна с 4 години и 6 месеца. Научи, че е хубаво да имаш своя стая, свое легло, свои дрешки и играчки. С удоволствие се наслаждава на утринен тоалет, вечерен душ, избор на тоалети и прически, рисуване, моделиране, апликиране, готвене, сервиране, пазаруване, пеене, танцуване. Елипразнува за първи път в къщата своя имен ден, рожден ден на приятел, Коледа и Нова Година, Баба Марта, Трети март, Първа пролет.

Вече няма търпение да отиде в детската градина, където е записана и нетърпеливо обяснява на д-р Станчева, че не се страхува от инжекции, защото иначе няма да я вземат в градината. Обожава сесиите си с Алекс (психологът от ЦОП „Света София) и Ани (логопедът от ЦОП „Щастливо детство“), първа се облича и обува за часовете по детска йога в Дневен център и всяка сутрин се интересува, какво интересно сме им предвидили за деня – посещение на детска солна стая, изложба на дракони, куклен театър или друго, което не е опитвала.

За 6 месеца грижи в Детска къща, старанието и вниманието на специалистите от различните услуги на Фондация „За Нашите Деца“ и обичта на детегледачките Ели откри своето детство, усмихва му се и ежедневно празнува своите 4 години и 6 месеца.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *