Министърът на туризма Илин Димитров ще открие 10-ото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2022

Започва 10-ото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2022, организиран от Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора. Събитието ще бъде официално открито от министъра на туризма Илин Димитров и ще събере представители от 35 изби и производители на храни от 23 до 25 септември на открито, на Античната улица в центъра на града.

 

По традиция изложението е място за среща на най-добрите изби на Балканите, а интересни и нови кулинарни продукти ще бъдат за първи път представени пред посетителите. Фестивалът притежава неповторима атмосфера, която привлича гости на Стара Загора, както и вниманието на лидери в бизнеса. Сред официалните гости на събитието ще бъдат представители на Турски дипломатически корпус в България, сред които и посланика на Турция в България Айлин Секизкьок.

 

Акцент в 3-дневното събитие ще бъдат вината от южната ни съседка – Турция. Нейните вина са многократно награждавани като най-добри от журито на Балканският международен винен конкурс.

 

Специален майсторски клас  ще изнесе Мустафа Чамлиджа, собственик на една от най-отличаваните турски изби. Тази бутикова изба носи традициите на три поколения винари и е разположена на уникален тероар в най-северния турски винен регион – Странджа,  с доста по-различен климат от българската част на планината. Освен с магията на вкуса на своите лимитирани серии вина, Чамлъджа привличат и с уникалното оформление на етикетите си – истински произведения на художественото изкуство, дело на художничката Ирем Чамлъджа, дъщеря на собствениците на избата.

 

“Не мога да повярвам, че изминаха 10 години от идеята ни за създаването на Фестивала на виното и културното наследство Августиада. Стара Загора е град с богата 8000-годишна история, различните култури са оставили своя отпечатък и до днес, а виното, което се прави в региона, е на световно ниво. Искаме да покажем това на всички посетители от града, региона и от чужбина, които очакваме да дойдат и да станат част от този истински празник на духа и виното”, сподели Галина Нифору, управител на Оинорама консултинг и един от организаторите на Августиада.

 

Олег Стоилов, Председател на Търговско-промишлената палата Стара Загора и организатор на фестивала, също сподели вълнението си. “Целият бизнес на Стара Загора помага и тази година за едно незабравимо издание. Това е едно от емблематичните събития за града ни, а тази година Турция е страна-партньор и очакваме много посетители, които турските туроператори ще доведат на Августиада.”

 

Августиада 2022 ще започне на 23 септември с дефиле, предвождано от кандидатките за престижното звание Царица на „Августиада“, както и участващите във фестивала изложители, изявени готвачи от ресторантите на Стара Загора и възпитаници на Професионална гимназия за обществено хранене „Райна Княгиня“, фолклорна група от Народно читалище „Св. Климент Охридски“, Държавен куклен театър Стара Загора, Общинският духов оркестър и организаторите. Кулминацията му ще бъде официалното откриване на „Августиада“ на сцена на Античната улица в 18:30 ч.

 

В рамките на първия ден на “Августиада” ще бъде избрана “Царица на Августиада” – титла, която ще носи онази млада дама, определена от журито за посланик на духа на фестивала. Миналогодишната носителка на титлата – Жанита Христова, и нейната подгласничка – Преслава Дончева, участваха в заснемането на промоционалния клип на Българската асоциация на производителите и износителите на вино за Китай, Япония и Южна Корея, представяйки достойно страната ни.

 

Културната програма ще продължи в трите фестивални дни, а на специална Гала вечеря „Августиада 2022“ , пред отбрани гости ще бъдат представени вина от „Августиада“ и Балканския международен винен конкурс.

 

В последния ден на фестивала ще бъдат обявени и наградените вина на „Августиада 2022“. За престижните отличия се борят над 250  вина, които публиката избира. Vox Poluli, Vox Dei ( Глас Народен, Глас Божи) е мотото на фестивала. Записването все още тече.

 

Билетите за посещение са 10 лв. за един ден и 15 лв. за два и три дни.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *